Tietovisa

Testaa tietojasi tietovisassa!

1. Taloyhtiön osakas maksaa lämmityskulut hoitovastikkeessa. Lämmityskustannusten osuus hoitovastikkeesta on tyypillisesti:

Valitse 1 vaihtoehto

5%15%25%35%

Keskimäärin taloyhtiön osakkaan hoitovastikkeesta noin neljännes koostuu lämmityskuluista. Jos esimerkiksi kaksion hoitovastike on 300 eur/kk tämä tarkoittaa noin 900 euroa vuosittaisia lämmityskuluja.

Erot taloyhtiöiden energiatehokkuudessa ovat suuret. Esimerkiksi 60-luvulla rakennettujen taloyhtiöiden välillä samankokoisten kaksioiden vuotuinen lämmityskulu voi vaihdella jopa 500 euroa riippuen talon energiatehokkuudesta.

2. Ulkona on kova pakkanen ja huoneistossa on vetoisaa. Huoneiston ulkoseinässä on raitisilmaventtiilit. Mitä teen?

Valitse 1-2 vaihtoehtoa

Soitan kiinteistönhoitajalle ja pyydän häntä lisäämään lämpöä huoneistooni, jotta veto ei haittaisiSäädän poistoilmaventtiilejä pienemmälleTarkastan ikkunoiden ja parvekeovien tiivisteet ja vaihdan kuolettuneet tiivisteetSäädän raitisilmaventtiilien asentoa täysin auki-asennosta hieman pienemmälle

Ikkuna- ja parvekeovien tiivisteiden vaihtaminen kuuluvat asukkaan vastuulle. Raitisilmaventtiiliä voi kovemmilla pakkasilla säätää hieman pienemmälle vedontunteen vähentämiseksi, kunhan muistaa palauttaa venttiilin täysin auki pakkasten jälkeen.

3. Huonelämpötila kuuluu mitata:

Valitse 1 vaihtoehto

Metrin korkeudelta noin 5 cm päästä ikkunastaKeskeltä huonetta noin metrin korkeudelta

Huoneen lämpötila mitataan metrin korkeudelta ja vähintään metrin päästä ulkoseinästä.

4. Suositusten mukainen lämpötila asunnon oleskelutiloissa on:

Valitse 1 vaihtoehto

18-20 astetta20-22 astetta22-24 astetta

Suositusten mukainen huonelämpötila oleskelutiloissa on 20-22 astetta. Korkeampi lämpötila lisää ilman kuivuuden tunnetta talvisin, heikentää huoneilman laatua ja kasvattaa energiankulutusta. Makuuhuoneessa suositus on 18-20 astetta. Useimmat nukkuvat paremmin alemmassa lämpötilassa, kun jalat pidetään lämpimänä. Yhden asteen nousu huonelämpötilassa kasvattaa lämmitysenergian kulutusta 5%.

5. Huoneistossa on talvella kuuma, lähes 24 astetta. Mikä avuksi?

Valitse 1 vaihtoehto

Pidän ikkunoita auki, jotta asunto viilenisi.Säädän patteritermostaatit pienimpään asentoon ja tyydyn tähän vaikka lämpötila olisi edelleen yli 22 astetta.Ilmoitan asiasta isännöitsijälle ja pyydän toimenpiteitä asunnon lämpötilan saamiseksi suositusten mukaiselle tasolle.

Suositusten mukainen huonelämpötila on 20-22 astetta. Jos lämpötila ylittää talvella selvästi 22 astetta, on todennäköistä, että lämmitysverkosto on epätasapainossa tai verkostoon johdetaan ainakin osan aikaa vuodesta turhan lämmintä vettä. Liian korkea lämpötila lisää suotta lämmityskuluja ja heikentää sisäilman laatua. Asiasta kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle.